Foto: Pixabay
Dat we vorige week, op plaatsen zonder bewolking, konden genieten van mooi noorderlicht, heeft alles te maken met de zonnestorm die werd voorspeld door de Vlaamse ruimteweervrouw Christine Verbeke.
De 32-jarige ruimtemeteorologe Christine Verbeke woont in Zemst en heeft twee dochtertjes: de 5-jarige Anneline en haar 3-jarige zus Aurelia. Zij voorspelt als topwetenschapper voor de NASA het weer in de ruimte, vooral het slechte weer.
Hoewel ze de zonnestorm hadden voorspeld, steeg ook de spanning voor Christine en haar collega’s. “Het was afwachten of de zonnestorm enkel voor noorderlicht in Scandinavië, Groenland en Alaska zou zorgen. Tussen 17 en 18 uur bleek dat het noorderlicht ook in België zou komen. We hadden geluk!”
Zo’n zonnestorm is niet onschuldig en het is belangrijk om dit verschijnsel in de gaten te houden. Christine geeft bij Het Laatste Nieuws enkele voorbeelden. “De Koninklijke Sterrenwacht van België gaf een waarschuwing af omdat de radiocommunicatie werd verstoord. Dan moeten piloten, hulpverleners en radioamateurs overschakelen naar een lagere frequentie.”
“De straling van een zonnestorm zou kanker kunnen veroorzaken bij astronauten in het ISS. Daarom moeten ze hun werk staken en schuilen achter een schild.” Hetzelfde geldt voor piloten die dicht over de polen vliegen bij een storm. Hun vliegroute wordt dan aangepast.
Technologie loopt ook risico’s tijdens ruimtestormen. “Ik denk dat Elon Musk het ruimteweer serieuzer neemt sinds hij in 2022 veertig Starlink-satellieten in één dag verloor door een ruimtestorm tijdens hun lancering”, aldus de Vlaamse ruimtemeteorologe.