Foto: Shutterstock
Thermofysioloog Wouter van Marken Lichtenbelt van Maastricht University en auteur van het boek ‘Van rillen tot zweten’ gaat dieper in op wat hitte met ons lichaam doet.
Normaal regelen wijzelf goed onze lichaamstemperatuur, zelfs bij hoge temperaturen. Wanneer we zweten, koelen we onze huid af en wordt onze doorbloeding beter, waardoor we onze kerntemperatuur op peil kunnen houden.
Professor Marken Lichtenbelt geeft aan, bij Het Laatste Nieuws, dat bij 30 tot 40 graden onze warmtebalans in de problemen komt bij kwetsbare groepen. Groepen zoals ouderen, mensen met onderliggende aandoeningen of kinderen tot 4 jaar kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet of niet meer voldoende regelen.
Een recente studie toont aan dat we door een simpele aanpassing nog stappen kunnen zetten. Concreet zou ongeveer een derde van de hittedoden in Europese steden vermeden kunnen worden door meer bomen aan te planten, stelt een recente studie.
Van Marken Lichtenbelt onthult daarnaast nog het advies om niet te snel airco in te schakelen. “Bij 35 graden is dat zeker oké, maar in de opbouw naar zo’n hittepiek is het net goed om de warmte te omarmen en eraan te wennen.”
“Wie dat enkele dagen na elkaar doet, zal het vocht in het lichaam zien toenemen en dus ook de zweetcapaciteit. Ook ouderen zijn gebaat bij die gewenning”, aldus de thermofysioloog.