Klimatoloog waarschuwt voor gevolgen: “Temperatuurdaling van 5 tot 10 graden mogelijk in België”

Winter - koud - muts - sjaal

Foto: Shutterstock

Het klimaat in West-Europa wordt beïnvloed door de Noord-Atlantische Golfstroom, een sterke, warme stroming in de oceaan. Maar die stroom lijkt sinds 1950 te verzwakken door klimaatverandering.

Klimatoloog dr. Lander Van Tricht geeft in Het Laatste Nieuws meer duiding bij wat er aan de hand is. Hij legt de werking van de golfstroom uit: “De stroom veroorzaakt een continue beweging, een transportband als het ware, waarbij warm water naar het noorden stroomt aan het oppervlak, terwijl koud water in de diepere lagen naar het zuiden stroomt. De Noord-Atlantische Golfstroom verplaatst zo’n vijftien miljoen kubieke meter water per seconde.”

Dankzij dit weersysteem liggen de temperaturen in West- en Noordwest-Europa gemiddeld 5 tot 10 graden hoger. Maar nu is er de vrees dat deze motor wel eens zou kunnen stilvallen. En dat is in het verre verleden al eens gebeurd.

“Vergelijkbare instortingen zijn in het verleden herhaaldelijk voorgekomen,” vertelt dr. Van Tricht. “De laatste grote ineenstorting was zo’n 12.000 jaar geleden. Dit leidde tot een abrupte daling van de temperaturen en een terugkeer naar koude en droge omstandigheden, vergelijkbaar met die van de laatste ijstijd.”

Wat zou de afzwakking of stilstand van de golfstroom kunnen betekenen voor het weer in ons land? “In België wordt een gemiddelde temperatuurdaling van 5 tot 10 graden verwacht, waarbij de grootste dalingen worden verwacht in de maand februari, met een potentiële afname tot wel 15 graden. Het wordt dan klappertanden in België,” aldus klimatoloog Van Tricht.

Wanneer deze veranderingen voelbaar zullen worden, is momenteel nog niet duidelijk. Maar dat de stroom aan het verzwakken is, is wel duidelijk bewezen. “Het groeiende bewijs suggereert dat het risico van een stilstand van dit systeem deze eeuw groter is dan eerder aangenomen.”

Deel artikel:
,