Het wordt druk aan de hemel: Mogelijk zeldzame verschijning te zien boven België nog deze maand

komeet, asteroid

Foto: pixabay

Qua weerfenomenen is oktober een drukke maand. Het noorderlicht was tot in België te zien, en daarnaast konden we een komeet aanschouwen die maar om de 80.000 jaar één keer langskomt. En er is meer…

Na de zeldzame komeet en het noorderlicht is het mogelijk dat we aan het einde van deze maand opnieuw een komeet kunnen spotten aan de hemel. Het gaat om de komeet C/2024 S1 (ATLAS), die mogelijk zichtbaar zal zijn in België.

“De helderheid van de komeet is moeilijk te voorspellen, maar er bestaat een kans dat hij goed zichtbaar is. Mogelijk wordt de komeet C/2024 S1 zelfs helderder dan Venus, de helderste planeet van ons zonnestelsel”, volgens een artikel in National Geographic.

Maar we moeten er ook rekening mee houden dat dit gebeuren met een sisser kan aflopen wanneer de komeet, die afkomstig is uit de Oortwolk, uit elkaar valt voordat hij zichtbaar wordt.

Wanneer kun je deze komeet zien? Komeet C/2024 S1 (ATLAS) komt op 28 oktober 2024 het dichtst bij de zon. Op het zuidelijk halfrond is de komeet waarschijnlijk het best zichtbaar in de dagen daarvoor. Op het noordelijk halfrond moeten we nog iets langer geduld hebben.

In België is de kans het grootst om de komeet te zien in de dagen na 28 oktober. Met een app zoals Sky Tonight of Star Walk 2 kun je de komeet volgen. Het blijft dus spannend of en wanneer komeet C/2024 S1 (ATLAS) te zien zal zijn aan de hemel. Maar als hij verschijnt, is het ook meteen een heel zeldzame verschijning, want het zal de eerste en ook de laatste keer zijn dat deze komeet langs de aarde scheert.

Deel artikel: