Dit bijzondere weerverschijnsel kun je zien bij mist: Je kan het zelf ook uitlokken

mistboog, mist

Foto: Pixabay

Momenteel is er, zeker voor een groot deel van de voormiddag de komende dagen, sprake van dichte mist. Maar wat is mist nu precies, en tijdens mist kun je ook een bijzonder weerverschijnsel zien.

Bij mist zweven kleine waterdruppeltjes in de lucht vlak boven de grond. Deze druppels zullen zich alleen vormen wanneer de lucht net boven de grond verzadigd raakt met water. De atmosfeer gebruikt daarvoor minuscule stofdeeltjes die erin ronddwarrelen.

“Het water slaat hierop neer en voor je het weet zweven er talloze waterdruppeltjes in de lucht rond. Het is een beetje een wolk aan de grond. Wanneer we minder dan 1.000 meter ver kunnen zien, is het mist, anders is het gewoon nevel”, aldus wetenschapsexpert Martijn Peters bij Het Laatste Nieuws.

Dankzij de mist kun je, als je geluk hebt, ook een bijzonder weerverschijnsel zien. Wanneer de zon op een winterse dag door het wolkendek weet te breken en de mistbanken onderdompelt in het licht, kan er als het ware een regenboog zonder kleur verschijnen.

Doordat de druppels in de mist honderd keer kleiner zijn dan degene die vallen bij een bui, en omdat ze ook nog eens veel dichter opeengepakt zitten, krijgen we geen kleurrijke opsplitsing van het licht zoals bij een gewone regenboog. Dit maakt dat de mistboog veel breder is.

Mistbogen zijn helaas zeldzaam, omdat er vaker mist is, maar meestal is die zo dicht dat de zon er amper doorheen komt. Martijn Peters deelt echter een truc om zelf een mistboog te zien: “Dat doe je door met een felle lamp ‘s nachts op de mist te schijnen”.

Deel artikel: